Ouders vinden het belangrijk dat kinderen goede computer- en internetvaardigheden ontwikkelen. Het behoeft geen uitleg dat er steeds meer digitaal lesmateriaal wordt ontwikkeld. Het hebben van goede computer- en internetvaardigheden resulteert niet alleen in een snellere algehele ontwikkeling van het kind, maar is tegenwoordig ook een vereiste om mee te kunnen doen aan het Nederlands onderwijs. Over vijf tot tien jaar zijn vrijwel alle papieren boeken verdwenen en zullen alle boeken zijn gedigitaliseerd. Het gebruik van digitale middelen start op steeds jongere leeftijd, met name kleine kinderen hebben daar duidelijke instructies en grenzen bij nodig.

Gemiddeld lopen kinderen voor met de kennis over technologie en internet ten opzichte van hun ouders en soms zelf hun leerkrachten. Kinderen hebben echter wel hulp nodig bij het zoeken naar de juiste informatie op internet en om duiding te krijgen bij bepaalde zaken die ze tegenkomen, hierbij kunnen de leerkrachten de leerlingen helpen. Bij die hulpvraag komen ook vragen van leerkrachten bij, voeg ik een leerling wel of niet toe aan Facebook? Als leerkracht wordt u geacht mee te gaan met de tijd, u wordt gevraagd internet als hulpmiddel te gebruiken bij het maken en geven van uw lessen. Met al meer dan acht jaar ervaring is deze webpagina specifiek gemaakt voor leerkrachten en management in het basis- en voortgezet onderwijs gemaakt, waarbij resultaten uit diverse onderzoeken worden samengebracht met praktische toepasbare informatie en hulpmiddelen.

0%
van de ouders twijfelt of ze weten wat hun kind doet op internet
0%
van de ouders weet niet of hun kind iets leuks heeft meegemaakt op internet
0 op de 5
jongeren tussen de 8 en 16 jaar wordt slachtoffer van cyberpesten
Mediawijzer voor leerkrachten


Online daten was tot een paar jaar geleden nog helemaal taboe, maar nu de normaalste zaak van de wereld. Het wordt steeds gemakkelijker om nieuwe mensen te leren kennen via het internet. Datingwebsites groeien als paddenstoelen uit de grond, veel van de volwassenen die zich aanmelden op datingsites hopen daar de liefde van hun leven te vinden. Aan online daten zitten ook gevaren, zoals nepprofielen, onduidelijke kosten en oplichting. Wilt u online date? Doe dit dan wel veilig.

Er zijn honderden datingwebsites te vinden. De meest bekende zijn Parship, Lexa en eDarling. De website www.datingwebsites.nl heeft een overzicht gemaakt van de meest bekende datingwebsites en geeft de mogelijkheid aan bezoekers om een review achter te laten. Ongeacht welke datingwebsite u kiest, kunnen de onderstaande tips u helpen om veilig online te daten:

 • Is het te mooi om waar te zijn? Vaak is dat dan ook zo
 • Geef nooit meteen uw persoonsgegevens aan iemand en vermeld deze ook niet op uw profiel
 • Maak nooit geld over aan mensen die u nog nooit persoonlijk hebt ontmoet
 • Maak melding als u denkt dat er een nepprofiel actief is
 • Laat een bekenden altijd weten waar u bent bij een eerste persoonlijke ontmoeting


De vuistregels Veilig Online kunt u gebruiken als docent gebruiken om het gedrag van leerlingen op de computer en het internet te bespreken. In de film hieronder geeft de Politie Amsterdam-Amstelland tien tips over veilig internetten.

 • Zet geen identiteit- en persoonsgegevens op internet
 • Verander regelmatig uw wachtwoord
 • Installeer een antivirus programma en werk deze regelmatig bij
 • Installeer altijd de laatste updates voor uw computer
 • Controleer bij internet bankieren het webadres en het certificaat

10 tips van de politie voor veilig internetten


Gamen heeft voor veel kinderen positieve effecten. Het is goed voor oog-hand coördinatie, activeert de hersenen en bij internet is er ook een sociaal component. Door online te spelen en online te netwerken leren kinderen nieuwe vrienden te maken en soms zelfs een tweede taal.

 • Controleer voor aanschaf de leeftijdsclassificatie op computerspullen
 • Laat uw kind(eren) niet langer dan twee uur per dag gamen

Bekijk het classificatiesysteem

Zoek de classificatie van een game

Wees wijs met games


De meeste Nederlanders maken inmiddels veelvoudig gebruik van internetbankieren. Dit heeft ook een keerzijde. Criminelen raken steeds meer geinteresseerd in internetbankieren en proberen methoden te vinden om in te breken en vervolgens uw geld af te pakken. Vanzelfsprekend is internetbankieren door de Nederlandse banken zeer goed beveiligd en is de schade beperkt. De meeste incidenten kunnen worden voorkomen.

 • Deel uw inlogcodes en wachtwoord met niemand
 • Installeer altijd de laatste updates voor uw computer
 • Open geen e-mailberichten die lijken afkomstig te zijn van uw bank
 • Controleer bij internet bankieren het webadres en het certificaat

Download de checklist veilig bankieren

Hou bankgegevens en inloggegevens geheim#smartphones


Veel kinderen krijgen een mobiel als ze van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan. Steeds vaker is dat een smartphone. Smartphone is een Engelse term die letterlijk ‘slimme telefoon’ betekent. Met deze telefoons kunnen mensen bellen en sms’en, maar ook andere dingen zoals e-mailen, spelletjes spelen en internetten. Een internetverbinding is zelfs noodzakelijk voor veel mogelijkheden van de smartphone. Elke smartphone heeft via internet toegang tot een online winkel waar toepassingen voor de smartphone worden aangeboden. Die toepassingen heten ‘apps’. Denk aan een app van bijvoorbeeld Buienradar om te zien waar het regent. Of een app om met uw smartphone te betalen voor online aankopen.

Welke smartphones zijn er?

Er zijn allerlei verschillende fabrikanten die smartphones fabriceren. Meest bekende fabrikanten zijn Apple, Samsung, Nokia en BlackBerry. De bekendste en populairste smartphones op dit moment zijn de iPhone van Apple en telefoons met Android erop, van verschillende merken. De bekendste daarvan is Samsung. Daarnaast draait een kleinere groep smartphones op Windows.

Veilig Online met Smartphones

Om kinderen te leren hun belkosten binnen de perken te houden, kan het slim zijn om te beginnen met prepaid. Bij prepaid betaalt u vooraf een bedrag en u weet dus precies wat de maximale kosten kunnen zijn. Dit voorkomt hoge rekeningen achteraf. Ouders vinden het vaak prettig als hun kind een mobiele telefoon heeft. Met een mobiele telefoon kunnen de ouders hun kind bereiken en andersom. Veel kinderen krijgen een mobiel als ze van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan. De ouders twijfelen wel over het soort mobiele telefoon. Tegenwoordig worden de basis smartphones verkocht voor hetzelfde tarief van een simpele mobiele telefoon, de smartphone is dan een veel gemaakte keuze van ouders. Nadat ouders hebben besloten wat voor soort mobiele telefoon hun kind krijgt, komt de vaak moeilijke keuze voor een prepaid of abonnement naar voren. Welke mobiel of smartphone het beste is voor uw kind, hangt af van de situatie.

Waar moet u als ouder op letten?

Er wordt groot geadverteerd met gratis smartphones bij het afsluiten van een abonnement. De smartphone wordt echter vanzelf betaald door de maandelijkse abonnementskosten. Ongeacht of er voor een prepaid- of abonnement vorm wordt gekozen is het belangrijk om de voorwaarden zorgvuldig te lezen. Controleer bij een abonnement bijvoorbeeld voor hoeveel jaar het abonnement wordt afgesloten en wat de tarieven zijn voor extra kosten.

De naam “app” is een afkorting voor mobiele applicatie. Een app is een klein programma dat draait op een smartphone of tablet, zoals de iPhone en de iPad. Met een app kunt u eenvoudig extra functies toevoegen aan uw mobiele apparaat. Waar een mobiele telefoon in eerste instantie vooral bedoeld was om mee te bellen en sms’en, zijn smartphones en tablets met behulp van applicaties uit te breiden tot multifunctionele communicatieapparatuur.

Handige apps voor volwassenen en senioren (externe informatie)
http://www.seniorweb.nl/onderwerp/1120579/apps/

Hulp- en advieslijn

Scholen krijgen soms onverwacht te maken met vervelende incidenten. De meeste basis- en middelbare scholen hebben een vast protocol met hoe zij handelen na het ontstaan van een incident. Deze protocollen ontbreken vaak als het gaat om incidenten die te maken hebben met (digitale) media. Stichting Veilig Online biedt eerste hulp bij incidenten (EHBI) aan het basis- en voortgezet onderwijs. Incidenten kunnen variëren van digitaal pesten onder leerlingen tot het verspreiden van pornografisch materiaal van leerlingen. Stichting Veilig Online heeft voorgeschreven protocollen waar de directie van een school gebruik van kan maken. Deze protocollen variëren van een communicatieprotocol, bijvoorbeeld het informeren van de andere leerlingen en de ouders van leerlingen tot het doen van aangifte bij de politie.

Naar de hulp- en advieslijn

Ouderavonden

Ouders hebben het gevoel dat zij achterlopen op het gebied van digitale media, niet weten wat hun kind allemaal doet op de computer en het internet en hopen dat de school hier een antwoord en advies voor heeft. Er is vooral behoefte aan hulp bij mediaopvoeding, wat mag wel en wat mag niet.

0%
van de kinderen is niet volledig op de hoogte van de gevaren van computer- en internetgebruik
0%
van de kinderen is beter op de hoogte en beheerst de laatste technologie beter dan hun ouders


Doordat digitale vaardigheden en digitale veiligheid onderdeel is van de Europese Agenda worden steeds meer mensen bewust van de mogelijke gevaren van computer- en internetgebruik. Pesten, veilig verkeer en loverboys waren onderwerpen die al vaak op de agenda stonden van een ouderavond. Veilig gebruik maken van de computer en het internet is een thema dat nu ook steeds vaker wordt behandeld tijdens een ouderavond.

Vrijwel direct na het voorstellen vragen de voorlichters van Stichting Veilig Online aan de ouders en verzorgers of zij weten wat hun kind(eren) allemaal doen op de computer en het internet. Het is schrikbarend hoeveel ouders en verzorgers aangeven dat zij daarover twijfelen. Uiteindelijk blijken de ouders en verzorgers die dachten dat ze het wisten het eigenlijk ook niet precies te weten.


De inhoud van een ouderavond is altijd ontzettend interactief. Doormiddel van interactie met de ouders proberen de voorlichters zoveel mogelijk discussie’s op gang te krijgen. Hieronder staat globaal de inhoud van een ouderavond beschreven. Scholen kunnen ervoor kiezen om in overleg bepaalde onderwerpen extra te benadrukken of juist niet te behandelen. Als afsluiting van de ouderavond krijgen alle aanwezigen een informatieblad mee naar huis waarop een link staat waar gratis anti virus software gedownload kan worden.

 • Introduceren en kennismaken
 • Het gedrag en wat doen tieners en kinderen op een computer en het internet
 • Mogelijke risico’s van computer- en internetgebruik
 • Live webcamdemonstratie
 • Discussieronde en vragen
 • Quiz
 • Uitdelen informatieblad en internet protocollen

De kosten van een ouderavond bedragen €149,- exclusief 21% BTW. Van deze kosten worden onder andere de onkosten betaald maar wordt er ook geïnvesteerd in de vrijwilligersorganisatie. Stichting Veilig Online krijgt geen donaties, giften of subsidies en zal haar onkosten moeten betalen van de bijdrage die gerekend wordt voor het geven van een lezing op een ouderavond. De voorlichter die de ouderavond vanuit Stichting Veilig Online zal verzorgen doet dit geheel vrijwillig en belangeloos, er wordt geen vergoeding uitgekeerd.

Vanwege recente organisatorische wijzigingen en de beperkte beschikbaarheid van de huidige vrijwilligers van Stichting Veilig Online zijn wij op dit moment (helaas) alleen in staat om ouderavonden te verzorgen op locaties in Zuid Holland. De directie van Stichting Veilig Online werkt met hoge prioriteit om deze beperking op te kunnen heffen.

zuidholland
Vrijblijvend meer informatie aanvragen

Indien u meer informatie wilt over een ouderavond en de mogelijkheden dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Stichting Veilig Online. U kunt onderstaand contactformulier invullen en wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Let op dat u bij het invullen van onderstaand contactformulier duidelijk de naam en de locatie van de school opgeeft.

Meer informatie over een ouderavond

Een selectie van scholen die reeds een ouderavond hebben verzorgd door Stichting Veilig Online
Voorlichting aan leerlingen

Uw leerlingen groeien op en zijn opgegroeid met een computer en het internet, vaak zijn uw leerlingen beter op de hoogte van de laatste digitale trends dan docenten zelf. Media opvoeding is een belangrijke taak voor de ouders van kinderen maar tegelijkertijd ook een verantwoordelijkheid van de school.

0%
van de kinderen is niet volledig op de hoogte van de gevaren van computer- en internetgebruik
0%
van de kinderen is beter op de hoogte en beheerst de laatste technologie beter dan hun ouders

In 2012 gaf Eurocommissaris voor Europese Zaken, mevrouw Neelie Kroes aan dat het internetgebruik veiliger moet worden voor kinderen. Mevrouw Kroes: “Kinderen hebben nog niet door dat er slechte mensen op de wereld rondlopen die misbruiken van deze informatie.” Stichting Veilig Online was in 2007 al van mening dat internetgebruik bij kinderen in een razend snel tempo zal toenemen en dat dit gebruiker veiliger moet. Sinds 2007 geven vrijwilligers van Stichting Veilig Online voorlichtingen aan leerlingen op het basis- en voortgezet onderwijs.

De voorlichters van Stichting Veilig Online zijn allemaal jong, ambitieus en enthousiast. Om kinderen en tieners te informeren over gevaren in hun comfortzone is het belangrijk dat de drempel zo laag mogelijk wordt gehouden. Stichting Veilig Online merkt dat kinderen en tieners gemakkelijker praten over (gevoelige) onderwerpen met jonge voorlichters.

Stichting Veilig Online heeft in samenwerking met Nederlands zanger en winnaar van het Junior Eurovisiesongfestival 2009 Ralf Mackenbach een unieke voorlichting gemaakt. In de voorlichting geeft Ralf stap voor stap op video informatie over de gevaren van computer- en internetgebruik en deelt zelfs zijn eigen ervaring. Alle kinderen in het basisonderwijs weten wie Ralf is en de meeste vinden het dan ook heel leuk om een persoonlijke videoboodschap van hem te zien.

De eerste 4 slides

voorbeeldslides

De inhoud van een voorlichting is altijd ontzettend interactief. Doormiddel van interactie met de leerlingen proberen de voorlichters de drempel zo laag mogelijk te houden en ervoor te zorgen dat de kinderen hun ervaring(en) of verhalen kwijt kunnen. De inhoud van een voorlichting staat hieronder puntgewijs globaal beschreven. Indien gewenst kan een school ervoor kiezen om (bijvoorbeeld vanwege een incident) een bepaald onderwerp extra te behandelen of juist helemaal niet.

 • Introduceren en kennismaken
 • Wij weten meer over jullie
 • Bespreken mogelijke gevaren
 • Demonstratie over webcammen
 • Met elkaar een internet protocol maken
 • Discussieronde en vragen
 • Uitreiking certificaat
Stichting Veilig Online geeft scholen de mogelijkheid om op maat gemaakte voorlichtingen aan te vragen. Een voorbeeld is dat een school extra aandacht wil besteden aan het onderwerp digitaal pesten omdat dit het afgelopen schooljaar vaak is voorgekomen. Scholen kunnen ook aangeven dat ze bepaalde onderwerpen niet of juist extra behandeld willen hebben. Bij het op maat samenstellen van de voorlichting wordt de school geholpen door de vrijwilligers van Stichting Veilig Online.

standaard

Hierboven wordt een klein overzicht gegeven van het standaardpakket. Een voorbeeld van een op maat gemaakt voorlichtingspakket is hieronder weergegeven.

overzicht

De kosten van een voorlichting bedragen €149,- exclusief 21% BTW. Van deze kosten worden onder andere de onkosten betaald maar wordt er ook geïnvesteerd in de vrijwilligersorganisatie. Stichting Veilig Online krijgt geen donaties, giften of subsidies en zal haar onkosten moeten betalen van de bijdrage die gerekend wordt voor het geven van een lezing op een ouderavond. De voorlichter die de voorlichting vanuit Stichting Veilig Online zal verzorgen doet dit geheel vrijwillig en belangeloos, er wordt geen vergoeding uitgekeerd.
Vanwege recente organisatorische wijzigingen en de beperkte beschikbaarheid van de huidige vrijwilligers van Stichting Veilig Online zijn wij op dit moment (helaas) alleen in staat om voorlichting(en) te verzorgen op locaties in Zuid Holland. De directie van Stichting Veilig Online werkt met hoge prioriteit om deze beperking op te kunnen heffen.

zuidholland
Vrijblijvend meer informatie aanvragen

Indien u meer informatie wilt over een voorlichting en de mogelijkheden dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Stichting Veilig Online. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Let op dat u bij het invullen van het formulier duidelijk de naam en de locatie van de school opgeeft.

Meer informatie over een voorlichting aan leerlingen

ICT Quick Scan

Scholen hebben vaak een ICT coördinator die verantwoordelijk is voor de implementatie en het onderhoud van de ICT-infrastructuur. Daarnaast kiezen scholen steeds vaker voor een extern ICT bedrijf voor het opzetten en onderhouden van de ICT omgeving. Veilig gebruik van computers en het internet van de school blijven een eindverantwoordelijkheid van de directie. De ICT Quick Scan van Stichting Veilig Online geeft een goed beeld in hoeverre een school heeft nagedacht over een veilige ICT-infrastructuur en het gebruik daarvan. Aan de hand van diverse vragen wordt er een resultaat weergeven met eventueel een advies tot verbetering.

ICT Quick Scan starten


Handige downloads

Internet protocol
Maak met uw leerlingen een internet protocol. Print het internet protocol sjabloon uit en deel deze uit in de klas. Stel groepen samen en laat leerlingen nadenken over juiste regels over goed gebruik van een computer- en het internet.

Download het internet protocol
Woordzoeker
Print de woordzoeker uit en deel deze uit aan uw leerlingen. Laat vervolgens uw leerlingen individueel of in groepjes werken aan de opdracht: het zoeken van de 7 verstopte mogelijke gevaren van computer- en internetgebruik. Bespreek daarna de gevaren en wat leerlingen er tegen kunnen doen.

Download de woordzoeker
Veilig Online met Phineas en Ferb
In deze film worden de mogelijke gevaren van computer- en internetgebruik in minder dan twee minuten uitgelegd. Met onder andere Phineas en Ferb. Na het afspelen van deze film kunt u een groepsdiscussie met uw leerlingen aangaan.

Download de Phineas en Ferb film
Veilig Online Quiz
Print de quiz uit en deel deze uit in de klas. Laat uw leerlingen de quiz invullen en inleveren. Evalueer de vragen vervolgens in de groep. Vorm eventueel discussies waarom er op bepaalde vragen bepaalde antwoorden zijn gegeven.

Download de Veilig Online quiz
Marije is blij
Marije is blij want ze heeft voor haar werkstuk een 9 als cijfer gekregen. De reden dat ze een hoog cijfer heeft gekregen is dat ze niet alle informatie klakkeloos van internet heeft overgenomen. U kunt in de klas bespreken waarom kinderen dit niet moeten doen.

Download Marije haar verhaal
Rico is verward
Rico heeft een afspraak met iemand die hij heeft leren kennen op internet, de persoon met wie hij een afspraak heeft komt echter niet opdagen. Met behulp van Rico zijn verhaal kunt u in de klas kinderen wijzen dat niet iedereen betrouwbaar is op internet.

Download Rico zijn verhaal
Charissa is boos
Er staat een video van Charissa op internet. De video is gepubliceerd onder haar volledige naam, iedereen die haar zoekt kan de video bekijken. U kunt uw leerlingen met behulp van dit document informatie geven over wat Charissa zou kunnen doen.

Download Charissa haar verhaal
Pieter is verdrietig
Pieter wordt regelmatig lastig gevallen door mensen die hij niet kent. Hij accepteert de vriendschapsverzoeken omdat hij wil weten van wie de vriendschapsverzoeken afkomen. Bespreek met uw leerlingen hoe zij zullen omgaan met deze situatie.

Download Pieter zijn verhaal


Cyberpesten in het onderwijs

Pesten is laf, digitaal pesten is nog laffer. Helaas wordt er een grote toename van digitaal pesten geconstateerd, de reden daarvan is dat steeds meer (jonge) kinderen de beschikking hebben over een computer en internet. Vroeger werden kinderen onderweg van huis naar school gepest, nu worden kinderen steeds vaker digitaal gepest en dat in hun eigen huis. Door het gebrek aan face to face contact is de drempel laag om agressieve en harde taal te gebruiken. Het vaak anonieme en ongrijpbare karakter maakt dat kinderen niet kunnen reageren en daardoor zijn de effecten van cyberpesten vaak erger voor kinderen dan het ‘gewone’ pesten.

Lees alles over digitaal pesten

Internet protocol

0%
van de Nederlandse basisscholen heeft geen internet- en computer protocol
0%
van de Nederlandse onderwijsmanagers is niet op de hoogte van de inhoud van het internet protocol

Protocollen kunnen helpen bij het bepalen van de juiste stappen om te komen tot oplossingen. De meeste scholen in Nederland hebben protocollen. Een protocol is een gedragsovereenkomst, meestal in de vorm van een aantal uit te voeren stappen. Een computer- en internetgebruik protocol is voor iedere onderwijsinstelling erg belangrijk.

Geneer gratis een internet protocol op maat